fbpx

Back button focus uitgelegd – wat is het en waarom heb je het nodig!

Misschien heb je weleens over de ‘Back-Button-Focus’ (BBF) gehoord, of juist niet en is dit helemaal nieuw voor je. Geen probleem, in beide gevallen zal je na het lezen van dit artikel exact weten wat BBF is, wat de voordelen ervan zijn,  en hoe je BBF op je EOS-camera kunt instellen. Wordt ook de baas over je focus!

 

backbuttonfocus

Je herkend het vast wel: Je volgt een bewegend onderwerp door de zoeker van je EOS-camera, je drukt de ontspanknop half in om scherp te stellen en maakt tenslotte de foto. Vervolgens bekijk je de foto thuis op de computer en ja hooor je onderwerp is niet scherp! Tijdens het fotograferen van een bruiloften is het voor mij belangrijk dat ik zeker weet dat het onderwerp dat ik in focus wil ook daadwerkelijk in focus is. Sommige momenten gaan heel snel en doet zich maar een keer voor. Zoals “de” kus van het bruidspaar of oma die een traantje wegpinkt. Iemand vertelde mij de voordelen van de BBF-methode en sinds dien heb ik veel meer controle gekregen over mijn camera en de focus.

Wat is BBF?
Back-Button-Focus betekend dat je vanaf nu focust met een knop achter op je camera in plaats van onder de zelfde knop als de ontspanknop. Deze ‘back button’ om scherp te kunnen stellen bevindt zich, zoals de naam al aangeeft, op de achterzijde van je camerabody en heet ‘AF-ON’. Met het scherpstellen via de ontspanknop van je camera zit er altijd een fractie van een seconde tijdsverschil tussen het scherpstellen en het werkelijk maken van je foto. De mogelijkheid bestaat dat je onderwerp net bewogen heeft en daardoor het scherpstelpunt niet meer op de plek ligt waar het eerst lag. Met de BBF-methode kun je dus sneller scherpstellen en tegelijkertijd een foto vastleggen.

Nog meer voordelen van de Back button focus?
Persoonlijk gebruik ik de BBF altijd in combinatie met de Autofocus Servo (AI-Servo). Het voordeel is dat mijn focus het onderwerp volgt op moment ik de BBF knop ingedrukt houd. De focus is nu gelocked op onderwerp en mijn lens zal mijn onderwerp volgen en gefocust houden zolang ik mijn lens op het onderwerp blijft richten. En kan ik vastleggen via de gebruikelijke ontspanknop.

Een ander voordeel van BBFis dat als ik op moment de BBF los  laat het onderwerp kan reframen. En vervolgens via de ontspanknop de foto kan maken. Zonder dat de focus dan weer opnieuw geactiveerd wordt. Let wel dat je dit doet bij niet bewegende onderwerpen.

Bijvoorbeeld bij portret fotografie is het belangrijk dat de focus op de ogen ligt en niet op de neus van het model. Focus daarom eerst op de ogen laat vervolgens de BBF knop los, re-frame en maak de foto via de ontspanknop.

Is BBF nu noodzakelijk? Nee, zeker niet, ik gebruik het omdat ik het uitgeprobeerd heb en het een methode vind die wel bij me past. Andere fotografen zullen er misschien niet snel aan kunnen wennen. Mij heeft deze methode van scherpstellen echter vrij snel overtuigd van de voordelen. Ik zou zeggen probeer het eens!

Instellen van de BBF
De exacte methode van instellen zal afhangen van je EOS-model maar doe je altijd via de custom functions van je cameramenu. Hieronder enkele camera-typen:
• Canon 1100D: C.Fn 7 (optie 1 of 3)
• Canon 600D: C.Fn 9 (optie 1 of 3)
• Canon 650D: C.Fn 6 (optie 1 of 3)
• Canon 60D: C.Fn IV-1 (optie 1, 2, 3, of 4)
• Canon 7D: C.Fn IV-1 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)
• Canon 6D: C.Fn III-5 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)
• Canon 5D Mark II: C.Fn IV-1 (optie 2 of 3)
• Canon 5D Mark III: C.Fn menuscherm 2 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)
• Canon 1D X: C.Fn menuscherm 5 (Custom Controls – Sluiter, AF-ON, AEL-knoppen)

 

BBF is geen noodzakelijkheid maar een mogelijkheid die je kans op scherpe foto’s vergroot en je het leven als fotograaf iets gemakkelijker kan maken. Probeer het eens en kijk of het iets voor je is nu je de voordelen ervan kent.

Veel succes,

Johnny Rinsma

 

Deel deze blog

This function has been disabled for Bruidsfotografie Friesland | Ik beloof je geen cheese te zeggen!.